Húsvéti tojás dekupázsolás természetes ragasztóval, fillérekbőlEgy hét alatt még bőven van idő pár tojást feldíszíteni Húsvétra. Az egyik legegyszerűbb módja a szalvétatechnika, amit akár teljesen természetes ragasztóanyaggal is megvalósíthatunk.

Tojás nélkül nincs Húsvét. Kreatív lélekként minden évben ki is használom a benne rejlő lehetőségeket, az előző években a természetes festéssel kísérleteztem, idén viszont kipróbáltam valami mást: a szalvétatechnikát, vagy más néven decoupage-t (dekupázs).

A dekupázs lényege, hogy a mintás szalvétaréteget dekupázs ragasztóval felvisszük különböző felületekre, ezzel díszítve azokat. Ez a felület pedig lehet akár tojás is. 🙂

Sokszor látom, hogy a kreatív húsvéti ötletek leírásai hungarocell tojásokat ajánlanak, de néhány különleges technikát kivéve nem igazán értem miért… Egy olyan természetes, olcsó és jóformán minden háztartásban fellelhető dolgot minek helyettesíteni polisztirollal??? Én személy szerint sose vettem/használtam még fel, nem hiszem, hogy többet tudna, mint az igazi tojás, sőt…Tuti nem olcsóbb, a tojást meg lehet enni, nem vész kárba, ráadásul természetes, nem a műanyag hulladékot gyarapítjuk vele.

A tojást díszíthetjük főzve és kifújva is. Szerintem a locsolóknak praktikus főtt tojást adni és előtte való napokban elkészíteni, de ha dekorálni jóval hamarabb szeretnénk velük, akkor érdemes kifújni. Ez egyébként lehet nem tűnik elsőre annak, de hihetetlen egyszerű!

Tojás kifújása:
  1. Alaposan megmossuk a tojást és egy feles pohárba vagy tojástartóba állítjuk.
  2. Egy gombostűt a közepére helyezünk és egy kanállal (mint kalapáccsal a szöget) beütjük. Fent kisebb, alul nagyobb lyukra van szükség, ehhez több kis lyukat kell ütni egymás mellé és egybe nyitni.
  3. A tojást egy tál fölé tartjuk és nagy levegőt véve a fenti, kisebb lyukon elkezdjük fújni, míg az egész tojás távozik a nagyobb, alsó lyukon.
  4. Ezután megint elmossuk, az alsó lyukon engedük be egy kis vizet és aztán kirázzuk. Konyharuhára állítva hagyjuk száradni.

Tojás kifújása

Jöhet a díszítés! A dekupázs technikához lehet kapni külön dekupázs ragasztót. Az igazság az, hogy nekem is van, régebben vettem, de biztos, hogy többet nem veszek. Kipróbáltam ugyanis ehhez a csirizt, amivel utoljára talán általános iskola alsó tagozatában találkoztam, és nekem bevált. Nem csak hihetetlenül olcsó, de teljesen környezetbarát és természetes ragasztó! Elkészíteni se bonyolult.

Hozzávalók:
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál liszt
Elkészítése:
  1. Egy edényben a lisztet csomómentesre keverjük egy kevés vízzel.
  2. Hozzáöntjük a maradék vizet, elkeverjük.
  3. Folyamatosan keverve gyakorlatilag pudingot főzünk belőle.

Csiriz készítése

Én a dupláját készítettem így elsőre, de alig fogyott belőle (pedig 13 tojásra használtam), ezért javaslok kisebb adagot. Átkanalaztam egy befőttes üvegbe és hűtőben tárolom. Ha minden igaz pár hétig eláll és használható! 🙂

Dekupázsolás:

Ami kell hozzá: csiriz, ecset, kifújt tojás, valamint drót, csípőfogó és őzgerinc, vagy más keskeny tál a szárításhoz.

Egy tojáshoz kb.negyed szalvéta kell, annak is a legfelső rétege, vagy ahogy én csináltam, a felső 2 rétege (így nem málott szét olyan könnyen, ügyesebbeknek elég a legfelső réteg). Érdemes kisebb mintázatút választani, jobban mutat, nem tűnnek fel az esetleges hibák, gyűrődések.

A negyed szalvétát hagyhatjuk egészben, de ha a minta engedi, szélesebb csíkokra is vághatjuk.

A tojás egyik felét lekenjük csirizzel, ráillesztjük a szalvétát, majd a felszínét is lekenjük. Én a legtöbbre inkább egészben tettem fel a szalvétát, az egyik félre így felhelyeztem, majd a másikat is lekentem és körbesimítottam rajta a papírt. A csúcsoknál levágtam a felesleget hosszában és a gyűrődéseket is. Ezután csirizzel alaposan eldolgoztam.Tojás dekupázsolás

Tojás dekupázsolás

Elegant looking when finished depending on the paper you choose.
Így is eldolgozhatjuk a széleket! Forrás: /www.marthastewart.com

Vágtam egy drót darabot és átszúrtam a lyukakon, egy őzgerincre keresztben ráhajlítottam a drótot és pár óra alatt megszáradtak.

Tojások szárítása

Vigyázni kell közben, hogy ahogy fogjuk a tojást, ne fogjuk sokáig ugyanazon a ponton, ne ragadjon a kezünkhöz. Ha az eredmény levegősnek is tűnik, ne ijedjünk meg. Néhányra én is keresztet vetettem, olyan levegős lett a szalvéta, de száradás közben visszatapadt a tojás felszínére.

Csirizzel dekupázsolt húsvéti tojások

Ezzel a ragasztóval akár főtt tojást is díszíthetünk, és kisebb gyerekekkel is nyugodtan kreatívkodhatunk, természetesebb ragasztót el sem lehet képzelni, hiszen liszt és víz az egész.

Pont ezért szerintem akár a komposztra is mehetnek majd a díszített tojások, ha nem akarjuk őket megőrizni jövő Húsvétra. 🙂

Főtt tojás szárítását dróttal ugyan nem lehet megoldani, de ha egy kartonlapba sűrűn gombostűket vagy fogpiszkálókat szúrunk, azok tetején száradhatnak.

Jó készülődést, kellemes húsvéti ünnepeket! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: