Ezzel Hajdúnánás is felkerült a csomagolásmentes boltok térképére, az eddigi tapasztalatok alapján sokak nagy örömére.

Így év végén az ember számot vet az elmúlt esztendővel, mi sem teszünk másképp. Sok minden történt, de talán mondhatom, hogy a legnagyobb változást a bolt hozta az életünkbe. Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy lesz Hajdúnánáson egy csomagolásmentes bolt, azt pedig végképp nem, hogy mi nyitjuk. Na nem mintha távol állna tőlünk az, amit képvisel, talán néha-néha el is játszottunk a gondolattal, de őszintén szólva túl nagy falatnak tűnt ez nekünk. Aztán mégis belevágtunk.

Pedig alapvetően azt gondolom, hogy bizonyos szintig, főleg kezdetben, látványos eredményeket lehet elérni anélkül is, hogy csomagolásmentes bolt lenne a közelünkben. Hiszen bármelyik piacon vagy zöldségesnél vásárolhatunk saját textilzsákba. De még a legtöbb közértben is szó nélkül kiadják a pékárut, vagy amit kérünk a csemegepultnál saját tárolóba. Ráadásul sok olyan zöldséges van, ahol vannak kimérős száraz élelmiszerek, sőt néhol tejtermékek is. Máris rengeteg csomagolási hulladékot megspóroltunk.

Natúrkozmetikumokat, környezetbarát vegyi árut és újrahasználható háztartási termékeket azonban már nehezebb találni a hétköznapi boltokban. Ha nincs ilyen speciális üzlet a közelünkben, akkor interneten kell vadászni és matekozni a postaköltséggel. Ha szerencséje van az embernek, megtalál mindent egy helyen és be tud szervezni másokat is, hogy megússza a szállítási költséget. Ellenkező esetben viszont sajnos hajlamosak vagyunk inkább többet vásárolni a szükségesnél, csak, hogy elkerüljük ezt a többletköltséget. Ami persze nem túl környezettudatos…

Csináld magad!

Persze sok mindent elkészíthetünk mi magunk is: keverhetünk kozmetikumokat, kutyulhatunk házi tisztítószereket, készíthetünk mindenféle nyalánkságot házilag és szütyőket is varrhatunk mi magunk.

Hosszan sorolhatnám, hiszen ha valaki, hát én igazán szeretem a csináld magad megoldásokat, mindent kipróbálok. Ha lehetne, szerintem mindent magam készítenénk, amit csak használunk, mert hihetetlen örömmel tölt el az alkotás, még akkor is, ha egy szimpla takarítószerről van szó. De egy idő után be kellett látnom, hogy bár 1-1 dolog elkészítése magában nem telik sok időbe, nem győzök rendszer szinten mindent házilag elkészíteni. Legalábbis anélkül, hogy más rovására menne.

Épp ezért nagyon megörültem, amikor közeli nagyobb városokban csomagolásmentes boltok nyíltak. Ha valamiért arra jártunk, mindig bevásároltunk itthon nem kapható kimérős élelmiszerekből, és főként a házilag nehezebben elkészíthető kozmetikumokból, vegyszerekből. Viszont csak ezért autózni nem lett volna környezettudatos, az ilyen elintéznivalókat összekötni nagy bevásárlással pedig nem mindig volt kivitelezhető.

Egy idő után azt éreztem, hogy jól jönne egy kis segítség. Belegondoltam, hogy ha nekem ennyire fontos, hogy környezettudatosan éljünk, mégis feladja a leckét a kivitelezés időnként, akkor mennyi az esélye annak, hogy olyanok fáradozzanak, akik kevésbé elkötelezettek? Ezután döntöttünk úgy férjemmel, hogy nem várjuk tovább, hogy hátha nyit valaki itt helyben ilyen üzletet, mi magunk cselekszünk. Megkönnyítjük nem csak saját életünket a környezettudatos törekvéseinket illetően, hanem remélhetőleg még nagyon sok hozzánk hasonló emberét is.

És bár alapvetően csomagolásmentes boltnak hívjuk, talán helytállóbb az ökobolt elnevezés. A csomagolásmentes termékek mellett ugyanis helyet kapnak visszaváltható csomagolású (főként hazai és kézműves) élelmiszerek, natúrkozmetikumok, környezetbarát vegyszerek és háztartási termékek is.

A tanulság számunkra ebből az egészből az, hogy bár az ember lehet elkötelezett és elszántsággal sok mindent elérhet a környezettudatosság terén, mégis csak szükség van arra, hogy minél több lehetősége legyen a zöldebb utat választani, minél kevesebb nehézség árán. A fenntartható jövő elengedhetetlen része, hogy minél több ilyen bolt álljon az emberek rendelkezésére. Ezért is olyan nagy öröm, hogy egyre több ilyen bolt nyílik az országban.

Zöldül az ország

Nyáron, amikor kipattant a fejünkből a gondolat, még 17 ilyen üzlet volt hazánkban. Döbbenetes, de ősszel amikor megnyitottunk, Hajdúnánás már a 42. helyezéssel került fel a csomagolásmentes boltok térképére. Gomba módra szaporodnak a csomagolásmentes boltok, egyre nő erre az igény az emberek részéről és szerencsére élnek is a lehetőséggel. Mi magunk is meglepődtünk, mennyien örültek velünk együtt. Ez pedig a sok rémisztő előrejelzés és a gyakori negatív tapasztalatok és közöny ellenére egy kis reményt ad egy zöldebb jövőre… 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: