Citromfű szörp készítése házilag, tartósítószermentesen

A citromfű nem csak tea formájában fogyasztható, mennyei szörp is készülhet belőle – akár tartósítószer nélkül, egyszerűen.

Már régóta szerettem volna citromfüvet a kertünkbe vagy legalább az ablakpárkányra. Nagyon szeretem ugyanis a teáját, stresszes időszakokban, vagy ha csak nehezen megy az elalvás, jól jön a nyugtató hatása. Egyszer pedig vettünk egy kézműves citromfű szörpöt, ami nyáron a kánikulában egy kis jéggel maga volt a megváltás. Tavaly végre vettünk és kaptunk is pár tövet, nem túl kényes növény szerencsére, így mind meg is maradt – egy cserépben, a többi pedig kiültetve, utóbbiak persze jobban megbokrosodtak. Tavaly csak egy kóstolónyi szörp készült, de idén már két hatalmas csokrot szedtünk le róluk. Lett belőle egy nagy adag szörp és teának is szárítottunk .

Virágzás előtt kell megszedni, ugyanis virágzás alatt csökken az illóolaj tartalma. Ha lekéstük és már virágzik, érdemes visszametszeni, az új hajtásokból lehet majd szedni idővel. Ha rendszeresen megmetsszük, akár több alkalommal is szedhetünk belőle az évben, hogy teát vagy szörpöt készítsünk. Érdemes kipróbálni! 🙂

Citromfű szörp

Hozzávalók:
  • 2 kg cukor
  • 2 l víz
  • 350 g citromfű (1 nagy csokor)
  • 4 db citrom
Elkészítése:
  1. A cukrot egy fazékban elkeverjük a vízzel és szirupot főzünk belőle.
  2. A megmosott citromfű leveleit a szirupba tesszük a citrom kifacsart levével együtt és egy napig hagyjuk ázni.
  3. Másnap az egészet kb. 10 percig forraljuk.
  4. A forralást követően még forrón, szűrő és merőkanál segítségével steril üvegekbe szedjük. (Érdemes még az üvegekbe töltés előtt szűrővel kihalászni a levelek nagyját.)
  5. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Én egy nagy törölközővel kibélelt kosárba szoktam a forró üvegeket tenni és letakarni, kb. egy nap alatt hűlnek ki.)

Ha kihűltek, felcímkézzük az üvegeket és ha felbontásra kerül a sor, ízlés szerint hígítjuk. Nekünk így nyáron a bodzavirág mellett ez a másik kedvenc hűsítőnk. Egészségünkre! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: