Van olyan alkalom, amikor még egy alig egy méteres pasinak is ki kell tennie magáért elegancia terén. De ha van otthon apának megunt nyakkendője, akkor mindössze 20 perc kell, hogy elaléljon tőle mindenki.

Nekünk ez az alkalom egy ballagás volt nemrég, erre készült az apró nyakkendő. A hatás nem maradt el, mindenki olvadozott a fess fiatalembertől, így azt kell mondanom, hogy megérte azt a 20 perces fáradtságot. 🙂

Az elkészítése egyszerű. Szükség van egy használaton kívüli nyakkendőre apa szekrényéből, hozzáillő cérnára és jól jön egy varrógép is.

Először mérjük le, milyen hosszúságút szeretnénk. A nyaktól a pocak tetszőleges pontjáig mérünk, ezt duplázzuk meg és adjunk hozzá 10 cm-t, ami fedezi a megkötéshez szükséges hosszt. Ennek eredménye lesz a nyakkendő hossza.

A nyakkendőt fektessük le, és a szélesebb csúcstól mérve vágjuk el az előbb kapott hossznál. (Ezt fogjuk megkötni,  a másik darabot félretesszük, arra fogjuk kötni.) A hátoldalán hosszában, a varrás mentén felvágjuk.

 mini nyakkendő varrása

Elővesszük a rövidebb darabot és az eredeti nyakkendő kisebbik csúcsáról lebontjuk a merevítő anyagot, ha megoldható. Ha nem, akkor használjunk közbélést helyette. A mini nyakkendő kisebb csúcsát alakítjuk ki ezzel, színt színre téve a merevítéssel, majd fél centiméter ráhagyással varrjuk. Ezután fordítsuk ki és vasaljuk le.

 

 

A nyakkendő eredeti oldalhajtásától fél centire vágjuk le a széleket (ha van, akkor a hosszanti merevítőt is, ha nincs vasaljunk rá közbélést), majd hajtsuk félbe és a fonákján varrjuk végig. (Ha ilyen merevítő van, illeszd a varrás alá, kb. a közepére essen.) Ezután fordítsuk ki és vasaljuk le úgy, hogy a hátoldalán a varrás középen legyen.

 

Most jön a rövidebb darab, ez illeszkedik csemeténk nyakára, erre kötjük majd rá a nyakkendőt. Mérjük le milyen hosszúnak kell lennie és 6 cm szélesen szabjuk ki az eredeti maradékából. A széleket keskenyen behajtjuk és hosszában félbehajtjuk. 1 cm ráhagyással varrjuk le, fordítsuk ki. Ezután szabad a választás: lehet gomb+gumi, tépőzár, patent, vagy amit szeretnénk. A lényeg, hogy valamit tegyünk a két végére, amivel a pirinyó nyakában marad. 🙂

Ezután már csak fel kell kötni a nyakkendőt (egyetlen egyszer!) erre az utóbb elkészült pántra és innentől kezdve kötés-bogozás nélkül fel-levehető!

Ezzel nem csak egy kis emberkét tettünk ellenállhatatlanná, egy nyakkendőt is megmentettünk a hulladékká válástól. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: