A farsangi jelmezzel a gyerekek végre bármivé átváltozhatnak. Ehhez nem kell más, csak egy jó ötlet, minimális kézügyesség és legtöbbször jó sok karton…

Emlékszem az óvodában egyszer királylánynak öltöztem, Nagymamám varrt nekem buggyos ujjú ruhát hosszú szoknyával. Izgatottan ültem a varrógép mellett és próbálgattam, aztán kartonból készítettünk koronát. Később iskolásként alsó tagozatban is beöltöztünk a barátokkal csapatban, mikor minek. Akkor már nem is igazán az számított, hogy kivé változunk arra a kis időre, hanem inkább a közös ötletelés, együtt töltött idő.

Készítsünk farsangi jelmezt!

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak a ”konyhakész”, boltban kapható aprólékos, de mégis kevésbé fantáziadús jelmezek. Tudom, hogy van létjogosultságuk, van olyan élethelyzet, amikor életmentőek lehetnek, mert kifutottunk az időből, vagy semmi kreativitásunk nincs az ilyesmihez. (Egyébként turkálókban használtan is nagy választék van belőlük töredék áron.) De azért ha megtehetjük, és szánunk rá egy kis időt, ötletelést, sokkal nagyobb élmény válhat ebből az egészből, mint szimplán felvonulni a készen kapott kosztümben.

Nem kell megijedni, könnyen kivitelezhető ötletek is lehetnek nagyon kreatívak, ráadásul otthon fellelhető holmikat is szuperül újra lehet hasznosítani, így nem igényel nagy beruházást. Például egy sima kartondoboz is lehet akár tűzoltóautó, unikornis, Rubik-kocka, repülő, dínó, mosógép, lego vagy robot alapanyaga, csak a képzelet szab határt.

Ha kedvet kaptunk hozzá és a gyerkőcöknek is tetszik, itt van az utóbbiakhoz egy kis segítség:

Lego:

Szükség van egy kartondobozra, ami akkora, hogy a gyerkőc törzse beleférjen. Kell még 6 darab joghurtos pohár, ragasztó és festék.

A doboz hosszában állítva lesz a törzsön. Megszabadulunk az alsó oldallapjától, ahol a lábak lesznek. Ezzel átellenben egy lyukat vágunk, amin átfér a fejecske, a két keskeny oldalsó lapjának felső részén pedig a karoknak vágunk lyukat, hogy kilehessen azokat dugni. A pocak részen egyenletesen elosztjuk a 6 darab joghurtos poharat, ahogy a lego darabokon is vannak a kis kitüremkedések, és szájukkal lefelé odaragasztjuk őket. Ezután már csak egy színt kell választani és az egészet lefesteni. Kész a lego! Ha van még kisebb doboz, akár a fejre is készíthetünk egy kisebb, pl. 4 joghurtos pohárral ellátott darabot kalapnak.

Robot:

A robot testének az előzőhöz hasonlóan csinálunk egy törzset és egy fejrészt, amin vágunk ki nyílást a szemnek és a szájnak. Metálszínű festékkel festjük, színes kupakokat felragasztva a hasra kész a műszerfal, a fej tetejére mehet tejfölös pohár pirosra festve lámpának. Ha még szürke hosszú ujjú felsőt és nadrágot is vesz alá a kicsi, teljes lesz az összhatás.

Mosógép:

Mint az előzőeknél, kell egy törzs, amin készítünk nyílást a fejnek, kezeknek, lábaknak. Viszont itt a pocakon is kell egy nem teljesen kivágott, nyitható kör alakú nyílás, így lesz elöltöltős mosógép belőle. Magára az ajtónyílásra vágjunk egy kisebb átmérőjű kör alakú ablakot. Gombok gyanánt megint ragaszthatunk kupakokat, aztán fessük le fehérre. Pár kilógó ruhadarab, vagy a tetején egy kis kosár ruhával és egy üres mosószeres flakon talpával odaragasztva tökéletesen kiegészíti.

Az alábbi Pinterest táblán pedig még több ötlet van!

Kellemes farsangi készülődést!


Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: