2017-ben több, mint 2000 új gombafajt dokumentáltak, melyek közül némelyik gomba a jövőben a környezetvédelem szolgálatába állhat.

A londoni Kew Gardens kutatói idén először kiadtak egy jelentést, amely összefoglalja az eddigi ismereteket a gombákról, illetve bemutatja hasznos oldalukat mind a természet, mind az ipar számára.

2017-ben több, mint 2000 új fajt dokumentáltak, melyek közül némelyik a jövőben akár a környezetvédelem szolgálatába is állhat.

Műanyagevő gombát találtak

Műanyagevő gomba

A jelentés kiemeli az Aspergillus tubingensis gombát, amelyet egy pakisztáni szeméttelepen fedeztek fel 2017-ben. Ez a gomba hetek alatt képes lebontani a műanyagot, például a poliészter poliuretánt, amely -a hűtők szigetelésétől a műbőrön át- széles körben alkalmazott anyag. Így a kutatók szerint a globális műanyag szennyezés megoldása is lehet.

Ez a faj képes a műanyag felületén növekedni és ott olyan enzimeket választ ki, amelyek fel tudják bontani a műanyagmolekulák közötti kémiai kötéseket.

További gombák a környezetvédelem szolgálatában

Más gombák, mint a Pleurotus ostreatus és Trametes versicolor, a talaj és a szennyvíz tisztítására képesek. Elbontják a rendkívül mérgező poliklórozott bifenileket, így az ezeket tartalmazó peszticideket, festékeket és robbanóanyagokat is.

Egyes Trichoderma fajok pedig a második generációs bioetanol gyártásban lehetnek segítségünkre a mezőgazdasági hulladékok közvetlenül cukrokká történő alakításával.

A legextrémebb azonban a Rhodotorula taiwanensis, amely savas radioaktív hulladékok által szennyezett területek tisztítására képes.

Mindezeken túl, egyes gombamicélum alapú anyagok és termékek helyettesíthetik akár a polisztirolhabot, a bőrt vagy építőanyagokat is…


Az ilyen híreket egyrészt örömmel olvasom, mert szerintem bámulatos mire képes a természet, másrészt tudom, hogy nem lehet ettől megkönnyebbülni. Ha meg is eszi az a bizonyos gomba a műanyagot, rengeteg kutatás és fejlesztés (na meg idő) az ára annak, hogy ez egyszer erre a globális méretű problémára valóban megoldás lehessen. Így továbbra is a legjobb, amit tehetünk, ha minél kevesebb műanyag hulladékot termelünk…:)


Forrás:
www.dezeen.com
State of the World’s Fungi 2018 report

 

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: