4 héten keresztül nyomon követtük, mennyi hulladékot termelünk háztartásunkban! Az elmúlt évekhez és az átlaghoz képest jelentős a csökkenés!

Az iskolakezdéssel megjött a kedvünk egy kis „házi tanulmány” készítéséhez és arra gondoltunk, hogy 4 héten keresztül nyomon követjük, mennyi hulladék keletkezik a háztartásunkban! (2 felnőtt, 2 gyerek)

Ennek a számadásnak a célja véletlenül sem a kérkedés vagy a bűntudatkeltés volt, hanem egyrészt azt szerettük volna megmutatni, hogy a tudatos  vásárlással (ami jelentheti a csomagolásmentes, saját tárolóba való beszerzést, vagy épp a felesleges dolgok nem megvásárlását is) és az újrahasználható, mosható vagy akár komposztálható eszközökkel jelentős csökkenést lehet elérni a hulladékcsökkentésben. Másrészt mi sem vagyunk tökéletesek, termelünk hulladékot és bizony kíváncsiak voltunk, hogy vajon számokban kifejezve milyen a „teljesítményünk” ennyi év fokozatos zöldülés eredményeként vagy ellenére.

Mivel mi vasárnaponként szoktuk üríteni a kukát, így ilyenkor jelentkeztünk a heti számadásokkal.

Viszonyításképp itt egy döbbenetes statisztika: a KSH adatai szerint Magyarországon 2020-ban átlagosan 364 kg települési hulladék keletkezett lakosonként! Ez közel 1 kg 1 főre jutó hulladékot jelent naponta!

Heti beszámolóink:

Összesítés:

A 4 hét alatt összesen 13388 g szemét keletkezett háztartásunkban (4 fő), amiből mindössze 1350 g a kommunális hulladék, vagyis ennyi került végül hulladéklerakóra. További 2038 g szelektív gyűjtőbe ment, remélhetőleg minél nagyobb hányadban újrahasznosításra kerül majd. 10000 g bio hulladék keletkezett, ez a saját komposztálónkban végezte.

Bár kertes házban élünk, konkrétan a házon belül keletkező hulladékot mértük. Így bárkinek összevethető a saját termelésével akár van kertje, akár nincs. Emellett nem is tudtuk volna megoldani a kint keletkező hulladék mérését, így a lenyírt fű, lemetszett rózsa, kutyaürülék kimaradt az eredményből, bár ebből csak utóbbi adódik a kommunális hulladékhoz, a többi komposztra került.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a mérés nem volt reprezentatív, hiszen „nyugalmi fázisban” teltek ezek a hetek. Ez azt jelenti, hogy nem került sor nagy selejtezésre, sem felújításra vagy bármi hasonló, általában sok hulladékkal járó tevékenységre. Így szimplán a mindennapi életvitel során keletkező hulladék volt jellemző leginkább. Bár azt meg merem kockáztatni, hogy az átlagos 364 kg/fő/év hulladék teremléstől még a „nyugtalanabb” időszakokkal korrigálva is távol állnánk.

Persze volt pár olyan dolog, ami nagyon ritkán kerül a kukánkba, most mégis betévedt. Ilyen volt például a poliuretán ételtároló, amibe ételmaradék lett csomagolva (de a hulladéktermeléstől nagyobb vétek lett volna az élelmiszerpazarlás), a kiszáradt (műanyagot is tartalmazó) gyurma, amit ajándékba kaptunk, vagy például az utolsó heti kommunális hulladékon sokat dobott a porszívó betelt porzsákja (528 g). A szelektív hulladék esetében pedig egy véletlenül összetört üveg lendített sokat, szerencsére erre ritkán kerül sor. Illetve azt a következtetést sikerült még levonnom, hogy hiába van itthon sok textilzsebkendő, a gyerekek szokásait tekintve nem elég…

A tudatos vásárlás mellett a komposztálásnak van csak igazán jelentős szerepe a hulladék csökkentésében! Ha van esetleg házhoz menő zöldhulladék gyűjtés, akkor is érdemes elgondolkodni a komposztáláson, főleg, ha szeretünk kertészkedni! Minimális befektetéssel ugyanis nagyon értékes, tápanyagokban gazdag humuszt nyerhetünk vele, amit a növényeink meghálálnak!

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: