A tavalyi határidőnaplóból egy kis barkácsolással akár fényképalbum is születhet. Íme háromféle variáció újrahasznosítására.

Mindig félreteszem az aktualitást vesztett határidőnaplóimat, mivel sokat és minden apróságot jegyzetelek, így sokszor hasznos infókat varázsoluk belőlük vissza. Persze van az az idő, amin túl már feleslegesnek érzem tartogatni őket. A beltartalma ilyenkor megy a szelektívbe, viszont a borítóból lehet alkotni ezt-azt, jó kemény karton az alapja.

Nemrég év eleji akció volt fénykép előhívásra, mivel nagyon szeretem a papír alapú képeket nézegetni-főleg kisfiamról-rendeltem egy nagy adagot. Közben beteltek a meglévő fényképalbumok, így gondoltam itt az ideje a félretett határidőnapló borítóknak: fényképalbum készült belőlük.

9×13 cm-es képekhez terveztem őket, A/5, B/5 és B/6 méretű határidőnaplók felhasználásával. Más kép- vagy naplóméretnél át kell gondolni a megoldásokat, melyik típusnál hogyan lehet elhelyezni a képeket, hogy mutat jól stb.

Kiindulásnak leírom, hogy én hogyan készítettem őket.

Szükséges anyagok, kellékek:
 • határidőnapló borító (A gerince mögé nyúlva könnyen ki lehet szedni a belsejét.)
  Határidőnaplóból fotóalbum
 • nagy méretű karton (Én kraft kartont használtam.)
 • sniccer
 • ragasztó (meleg ragasztóval gyorsabb, pillanatok alatt szárad)
 • vonalzó
 • textil (Legjobb a pamutvászon, de a lényeg, hogy ne legyen elasztikus.)
 • szalag, madzag
 • flíz
Elkészítésük:
1. Harmonika album

Ez szerintem a legegyszerűbb. A/5-ös napló borítójából készült, egy fedlapját felezve – így rögtön akár 2 is készülhet belőle. 10×15 cm-es képekhez is elkészíthető, felezés nélkül, mindkét fedlap felhasználásával.

 1. Az A/5-ös határidőnapló egyik borítóját megfeleztem.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 2. Pamutvászonból 2-3 cm ráhagyással kiszabtam mindkét fél borítását, flízből ráhagyás nélkül. (Vastagabb textilnél nyugodtan elhagyható utóbbi. Vékonyabb, világosabb textil esetén így nem üt át a szín, tapintása is jobb.)
  Fotóalbum határidőnaplóból
 3. A textil fonákjára helyeztem a flízt, arra a borítót, lenyomva a két hosszabbik oldala mentén a belső oldalra ragasztottam a textilt.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 4. Mint ahogy a könyveket fedjük, a rövid oldalak végén behajtottam a sarkokat és leragasztottam. Ugyanígy befedtem a másik fedlapot is.
 5. Az elülső fedlap bal belső oldalára ragasztottam egy 70 cm hosszú szatén szalagot, a szalag szélétől 15 cm-re kettéhajtva.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 6. A kész fedlapokat lemértem. A hosszból és a szélességből is levontam fél-fél cm-t. A kapott téglalapot a hosszabbik oldala mentén sokszorosítva a kartonra rajzoltam, kivágtam a kapott csíkot. Az éleket sniccerrel óvatosan bevágtam és harmonikaszerűen összehajtogattam. A karton mérete nem kell, hogy megszabja fényképalbum kapcitását, több csíkot is össze lehet ragasztani.
  Fényképalbumhatáridőnaplóból
 7. A harmonika első és utolsó oldalát a fedlapok belsejébe ragasztottam.
  Fényképalbum határidőnaplóból

Kihajtva akár a polc dísze is lehet a sok kép, de összekötve helytakarékosan is funkcionálhat.

Fényképalbum határidőnaplóból

2. Félharmonika album

B/6-os határidőnaplóból készült, kender zsineggel.

 1. Pamutvászonból 2-3 cm ráhagyással kiszabtam a borítót, flízből ráhagyás nélkül. (Vastagabb textilnél nyugodtan elhagyható utóbbi. Vékonyabb, világosabb textil esetén így nem üt át a szín, tapintása is jobb.)
  Fényképalbum határidőnaplóból
 2. A textil fonákjára helyeztem a flízt, arra a borítót, két hosszabbik oldala mentén a belső oldalra ragasztottam a textilt.
 3. Mint ahogy a könyveket fedjük, a rövid oldalak végén behajtottam a sarkokat és leragasztottam.
  Fényképalbum határidőnaplóból
 4. A két rövidebb oldal közepére ragasztottam egy-egy kenderzsineg darabot, hogy össze lehessen majd kötni. A zsineg széleit megbontottam, hogy ne türemkedjen majd ki a karton alól.
 5. A kész borítót lemértem. A hosszból és a szélességből is levontam fél-fél cm-t. Lemértem a borító felét adó fedlap méretét-nem számítva bele a gerincet. A kapott téglalapot az előbb megrajzolt borító-belső hosszabbik oldala mentén sokszorosítva a kartonra rajzoltam, kivágtam a kapott csíkot.
  Lemértem a borító felét adó fedlap méretét-nem számítva bele a gerincet.
 6. Az éleket sniccerrel óvatosan bevágtam és harmonikaszerűen összehajtogattam.
 7. A szélső, nagy téglalapot a borító belsejére ragasztottam. A harmonikát megtoldottam még további lapokkal.

Fotóalbum határidőnaplóból

3. Könyv alakú Album

Ennek a verziónak kisebb az egységnyi kapacitása, de kényelmesebb a lapozása.

 1. Vastagabb pamutvászonból 2-3 cm ráhagyással kiszabtam a borítót.
  Fényképalbum határidőnaplóból
 2. A textil fonákjára helyeztem a borítót, két hosszabbik oldala mentén a belső oldalra ragasztottam a textilt.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 3. Mint ahogy a könyveket fedjük, a rövid oldalak végén behajtottam a sarkokat és leragasztottam.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 4. Lemértem a borító felét adó fedlap méretét-nem számítva bele a gerincet. A hosszból és a szélességből is levontam fél-fél cm-t. A kapott téglalap lett az album lapjainak mérete. Kivágtam a kívánt lap mennyiséget.
 5. Plusz két lapot a borító belsejének fedéséhez vágtam ki és beragasztottam.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 6. Ezután a harmonika gerincet szabtam ki karton maradékból. Az egyik oldalt a lapok magassága adta, a másikat pedig a lapok száma plusz egy, szorozva 3-mal. 1,5 cm-enként függőleges vonalakat húztam és sniccerrel enyhén megvágtam. Harmonikaszerűen meghajtottam.
  Fotóalbum határidőnaplóból
 7. A harmonika hajtások bal oldalára 1-1 lapot ragasztottam.Fotóalbum határidőnaplóból
 8. Végül a harmonika gerinc két végét a borító gerinc mentére, azaz a belső fedőkartonok belső széléhez ragasztottam.

9 lapot szuszakoltam bele, így összesen 38 kép fér bele. (Ennyi lett a nászutunkról, ezért hoztam ki belőle a maximumot. Ettől többet nem érdemes ehhez a határidőnapló mérethez).

Fotóalbum határidőnaplóból

Jó barkácsolást! 🙂

Fotóalbum határidőnaplóból

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: