Ha érdekel, mitől lesz hulladék, amit eldobunk, milyen lehetőségek rejlenek benne, és mit tehetsz, hogy jobb legyen a helyzet, akkor ajánlom ezt a könyvet!

Igaz, az egész nyár kellett hozzá, hogy a végére érjek a könyvnek, de ez cseppet sem fogható a könyv érdektelenségére vagy hosszára. Egyszerűen csak az anyasággal járó sajátos, krónikus időhiányra. 🙂 Az olvasmány nagyon is érdekes, tanulságos és emellett könnyen emészthető formában tárja elénk a hulladékok világát.

A legutóbbi témába vágó általam olvasott könyvek leginkább csináld magad úton szolgáltak ötletekkel a háztartásban keletkező hulladék csökkentésére, és úgy általában a zöldebb hétköznapokhoz. Ez a darab viszont konkrét tippek helyett egy szemléletmódot ad az olvasónak.Hulladék-tudatosan

A szemét ne legyen szemét…

Tom Szaky a természetet veszi példaképnek, ahol gyakorlatilag nincs szemét, hiszen minden értéket jelent egy másik élőlény számára. Ezáltal egy cirkuláris rendszer jön létre, amit nekünk embereknek is követni kellene. Ehelyett azonban sajnos lineráris rendszerben gondolkozunk még leginkább. Folyamatosan merítjük nyersanyagkészleteinket, növeljük a hulladéklerakókat és elégetjük az egyébként még értékes anyagokat tartalmazó szemetünket.

Az előállított termékek ökolábnyomának jelentős részét maga az alapanyag teszi ki. Emiatt a hulladékra nem mint egy negatív dologra, sokkal inkább mint értékre kellene gondolni.

A könyv jól rávilágít arra a tényre, hogy a hulladék fogalmát valójában a gazdasági tényezők és a fogyasztói társadalom együttesen hozták a világra. Az egész a nyersanyagok piaci árának játéka. Hiszen amikor a szelektív kukák előtt állva azon tűnődünk, hogy az adott flakon újrahasznosítható-e, igazából a válasz: igen. Bizonyítja ezt maga Tom Szaky és cége, a TerraCycle,  cigerattacsikkek, eldobható pelenkák és más lehetetlennek tűnő dolgok újrahasznosításával. A helyes kérdés így az lenne: megéri-e gazdasági szempontból újrahasznosítani? Egyedül ezen múlik a hulladék sorsa.

És ha a gazdaság ezen részére nem is lehetünk közvetlen hatással, annyit megtehetünk, hogy tudatosabban, hosszú távon gondolkozva vásárolunk, hiszen minden elköltött forintunkkal szavazunk valami mellett, illetve ellen.

A Hulladék-tudatosabb életmód felé pedig a könyv elolvasásával megtehetjük az első nagy lépést, hogy tisztázódjanak bennünk a hulladékkezelés kapcsán felmerülő fogalmak, mindezek mozgatórugói és ebben betöltött szerepünk.

Egy szó, mint száz: ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a témában! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: