Krémes mézes ajakbalzsam készítéseA méz puhítja, hidratálja, védi és értékes összetevőivel táplálja az ajkakat. Mindössze 10 perc alatt krémes és édes ajakbalzsam készülhet belőle.

Egy ideje nincs ajakbalzsamom, nem vagyok az a mindig kenegetős típus. A tél is elég enyhén kezdett, csak most a napokban vettem észre, hogy már rágcsálom a szám, annyira kicserepesedett így a végére.

Ezt orvosolandó kutyultam egy ajakbalzsamot. A mézről régóta köztudott, hogy jó ajakápolónak számít, igazán tápláló, így ezt választottam „ízesítésnek”.

Már előző években is próbálkoztam telente mézes ajakbalzsammal, de valahogy sose jött össze. Vagy túl sok lett a méhviasz és lehetetlen volt kenni, vagy szétváltak a fázisok és kiült a méz az aljára, hiába tettem keverés után gyorsan a fagyasztóba, ott is le érkezett ülni…

Most viszont taktikát váltottam, egészen dermedésig kevertem az elegyet, így nem tudott szétválni. Ezt viszont nehéz lett volna a hagyományos ajakbalzsam tokban kivitelezni, tégelyre esett a választás. A tégelyes ajakbalzsamoknál viszont nem szeretem amikor sokat kell simizni a felszínét, hogy ragadjon már valami az ujjamra, így a szokásosnál krémesebb állagra törekedtem. Ez így egy sűrű krém jellegű ajakbalzsam, elég éppen hozzáérinteni az ujjam és pont annyi rajta is marad, amennyi az ajkaimra kell. Szerintem egy fokkal higiénikusabb is ez az állag, mint amikor másodpercekig matatni kell benne.

Hozzávalók:
  • 1 mokkáskanál kókuszolaj
  • 1 mokkáskanál méhviasz pasztilla
  • 1 mokkáskanál mandulaolaj
  • 1 mokkáskanál méz

Lehet nem illik egy natúrkozmetikum receptjét mokkáskanál egységeiben megadni, de csak egy adagot akartam készíteni és ekkora mennyiségeket a konyhai mérleggel (legalább is az enyémmel) lehetetlen mérni.

Elkészítése:

Alapvetően a kencék hozzávalóit vízfürdőben javasolt megolvasztani, de mivel minimális mennyiségről van szó, így jobbnak láttam már eleve a tégelyben elkészíteni, elkerülve a veszteséget, így a mikrót használtam melegítésre.

  1. Kimértem a méhviasz pasztillákat, a kókusz- és mandulaolajat egy tégelybe. Krémes mézes ajakbalzsam készítése(Egészen pici tégely, anno 10 g-os krém volt benne.) A mikró legalacsonyabb fokozatán összeolvasztottam őket annyira, hogy a méhviasz pasztillák is olvadásnak induljanak, de ne tűnjenek el teljesen. Kb. fél-1 perc alatt kész, de figyelni kell.
  2. Kivettem és egy fogpiszkálóval addig kevertem míg a pasztillák eltűntek.
  3. Ekkor adtam hozzá a mézet, így a tápanyagok jó eséllyel megmaradtak benne.
  4. Fogpiszkálóval folyamatosan kevertem, elkezdett fokozatosan dermedni. Krémes mézes ajakbalzsamkészjtéseAhhoz, hogy a méz ne üljön ki az aljára, egészen addig kevertem, amíg az állaga lehetővé tette. Kb. 5 perc alatt dermedt meg teljesen.
  5. A mokkáskanállal elegyengettem a felszínét és kész.

Már egy nap alatt sikerült felpuhítani a becserepesedett ajkaim, nagyon puha lett tőle a szám. Kellemes édes íze van, de nem ragacsos tőle az ujjam, pont jó. Napi egyszer-kétszer bőven elég használni, sokáig érezni a védelmet és a hatást.

Arról még nem tudok nyilatkozni, hogy meddig áll el, de ha azt nézem, hogy az előző évek rontott verziói változatlan tulajdonságokkal állnak a fiókban, akkor elég jók a kilátások. Igaz azok keményebbek, ez meg krémesebb állagú, van különbség köztük összetételben,  de a méhviasz és a méz antimikrobális hatásában bízva 1-2 hónapot nyugodt szívvel jósolok neki minimum. 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: