Levendulás fürdőbomba készítése házilag

Egyszerű fürdőbomba recept, amit bárki el tud készíteni. Egyszerű, takarékos, természetes és még ajándéknak is szuper!

A lelkiismeretem és időhiány végett a zuhanyzást részesítem előnyben, de vannak napok – főleg így télen-, amikor egyszerűen muszáj egy kád forró vízben lazítani. Ha pedig már kiengedek egy kádnyi vizet, akkor igyekszem megadni a módját és különlegessé tenni. Ennek kiváló eszköze a fürdősó és a fürdőbomba is. Nem csak kellemes illatot varázsolnak, a bőrt is táplálják növényi olajokkal.

November közepén tartottuk a Tiszta Otthon Ökokör záró találkozóját és a lányokkal szerettünk volna valamit készíteni közösen, sajátkezűleg. Mivel az elmúlt hetekben takarítottunk eleget, arra jutottunk, hogy megérdemlünk egy kis kényeztetést, így a fürdőbombára esett a választás.

Pár évvel ezelőtt már próbálkoztam vele, de nem volt sikerélményem, ugyanis túl sok zsíradékot adtam hozzá, a fürdő is túl olajos lett tőle… Most viszont szuperül sikerült és rájöttem, hogy a siker kulcsa a golyók formázásán múlik. Nem szabad türelmetlennek lenni, sem olajjal vagy akár vízzel segíteni a gombócozást, hanem egyszerűen csak a kezünk melegével, aprólékos mozdulatokkal kell a kis labdákat megformázni.

Íme a recept:

Hozzávalók (~12 darabhoz):

 • 100 g szódabikarbóna
 • 50 g citromsav
 • 50 g kukoricakeményítő
 • 30 g shea vaj, vagy más növényi olaj (pl. kakaóvaj, kókusz-, szőlőmag-, sárgabarackmagolaj)
 • 1 evőkanál szárított levendulavirág és/vagy
 • 100 csepp 100% tisztaságú levendula illóolaj

A fürdőbomba elkészítése:

 1. Mérjük ki egy tálba a száraz összetevőket és keverjük össze. Ha egységesebb textúrát szeretnénk a fürdőbombánknak, akkor a citromsavat és a levendulavirágot daráljuk le együtt.
 2. Egy másik tálba mérjük ki a növényi zsíradékot és vízgőz felett olvaszuk fel.
 3. Csepegtessük a felolvasztott vajba az illóolajat, keverjük el, majd öntsük a száraz összetevőkhöz.
 4. Alaposan keverjük át, morzsoljuk össze a száraz összetevőket a shea vajjal.
 5. Vegyünk egy maroknyit a kezünkbe és formázzunk diónyi gombócokat belőle. Ne ijedjünk meg, ha nem áll össze elsőre, lassan nyomkodjunk, a kezünk melegétől össze fog állni, de csak apró, finom mozdulatokkal dolgozzunk, mert könnyen szétesik.
 6. Pár nap alatt száraz helyen kiszárad, utána tegyük légmentesen záródó üvegbe. Pára ne érje, mert akkor tönkre megy.

Érdemes ilyen kisebb gombócokat készíteni, így jobb adagolni. Egy ekkora fürdőbomba szerintem elég egy fürdéshez, különben nagyon olajos lesz a víz, felezni pedig nem nagyon érdemes, széteshet…

Élménnyé varázsolhatjuk vele a fürdőzést, de akár egy lábfürdőt is egy hideg estén. Sőt, egy takaros befőttes üvegbe pakolva vagy papírba burkolva ajándéknak is szuper! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: