Kávés testradír készítése

Nagyon sok kozmetikum, főként a bőrradírok tartalmaznak műanyag mikrogyöngyöket a mechanikus radírozáshoz. Válasszunk helyettük természetes anyagokat: készíthetünk magunk is roppant egyszerű kávés testradírt – egyszerűbb, olcsóbb és zöldebb, mint venni a boltból.

A mikroműanyagok és környezetszennyező hatásuk ellen – amellett, hogy kerüljük az egyszer használatos műanyagokat, – a kozmetikumaink megválasztásával is sokat tehetünk.

Mikroműanyag gyöngyök a bőrradírokban

Mikroműanyagoknak nevezzük az 5 mm alatti műanyag részecskéket, amelyek főként a műanyag hulladékok környezeti hatásokra történő aprózódásából keletkeznek a környezetben, károsítva az élővilágot. Bár ehhez képest tömegében, kiterjedésében talán jelentéktelenebbnek tűnnek a kozmetikumokban található műanyag mikrogyöngyök, még sem elhanyagolhatóak. Eredendően apró méretüknél fogva (<2 mm) a szennyvíztisztító telepeken könnyen keresztül jutnak a tisztított vízzel együtt a természetes vizekbe. Onnan pedig -szintén a kisméretnek köszönhetően- egyenes az út a táplálékláncba. Ez egy olyan műanyag szennyezés, ami ellen könnyen tehetünk.

Ha egy drogériában végignézzük a vezető márkák bőrradírjainak összetételét, láthatjuk, hogy sajnos a legtöbb polietilén gyöngyöket tartalmaz a mechanikus radírozáshoz, vagy egyéb műanyagot. Ha nem szeretünk kencét keverni, és inkább vásárolunk ilyen termékeket, mindig nézzük meg az összetételét. A műanyag gyöngyök helyett számos természetes anyag is betöltheti a radírozó szerepet, szerencsére a natúrkozmetikumok gyártói élnek is ezekkel. A tengeri só, cukor, kávé, ásványok, habkő, szőlőmag, egyéb magvak, dióhéj, rizs, stb. őrleményei tökéletesen betöltik ezt a funkciót és nem szennyezik a környezetet.

Néhány országban már betiltották az ilyen mikrogyöngyök kozmetikumokban való alkalmazását, néhány márka önként áttért természetes megoldásokra. Viszont a legtöbb amíg csak lehet, és amíg a vásárlók leveszik a polcról, nem fog váltani hiszen olcsó, könnyű beszerezni. Ráadásul kerek formájának, sima felszínének köszönhetően nagyon gyengéden radíroz, így akár napi használatra tervezett termékeket is meg lehet tömni vele egy kis extraként eladva, fogyjon csak még több.

Egyszerűbb elkészíteni, mint megvenni

Egyébként szerintem a bőrradír az a kozmetikum, amit legkevésbé érdemes megvenni, hiszen annyi természetes és kézenfekvő bőrradír leledzik konyhánkban is: só, cukor, kávézacc stb. Önmagukban is jók, de ha egy kicsit felturbózzuk még nagyobb élmény használni őket, és még így is olyan egyszerű összedobni. Ráadásul jóformán ingyen van, nem jár csomagolási hulladékkal, nem tartalmaznak felesleges adalékokat. Egy szóval a környezet és saját magunk számára is a legjobb választás.

Bőrradír kávézaccból

Csak úgy, magában is nagyon jól radíroz a kávézacc. Ha alapvetően zsírosabb az ember bőre, nem is kell hozzá semmi. Nedves kézzel átdörzsöljük vele a bőrünket, nem túl erősen, nehogy megsértse a bőrfelszínt, és kész.

Száraz bőrre ajánlott egy kis olajjal együtt alkalmazni, így nem csak az elhalt hámréteget távolítja el, egyszerre hidratál is.

Hozzávalók:

  • kb. 2 evőkanál kávézacc
  • 3-4 teáskanál mandulaolaj – persze más hidegen sajtolt, bőrtápláló olaj is megfelel a célra (szőlőmag, sárgabarack, kókusz stb.)

Ennyi olajjal az állaga is egész jó használat közben, de azért nem is tocsog az olajban és a kád sem marad olajos, szépen felszívja a bőr. (A feleslegesen alkalmazott olaj sem túl környezetbarát a szennyvíztisztítás szempontjából.)

Ha nem akarjuk hűtőben tárolni, akkor a kávézaccot egy tálcán szétterítve hagyjuk kiszáradni, mielőtt tégelybe tennénk, csak aztán keverjük össze az olajjal.

Ennyi mennyiség 2-3 alkalomra elegendő, heti egyszer elég használni. Ha alaposan kiszáradt az összekeverés előtt és nem éri pára, kihúzza következő használatig az olajjal elkeverve, de ha biztosra akarunk menni tehetjük hűtőbe is.

Egy biztos, sima és pihe-puha bőr lesz a vége! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: