Adventi naptár pizzás dobozból

Közeleg a visszaszámlálás, amit a gyerekek számára megszínesít az adventi naptár, ami akár pizzás dobozból is készülhet az újrahasznosítás jegyében!

Legtöbbször inkább sütjük a pizzát, de nagy ritkán előfordul, hogy rendelünk. Bár elég éhenkórászok vagyunk és alapból gyorsan fogy, azért ilyenkor igyekszem a dobozból tányérra pakolni, hogy ne ázzon a zsírban a karton, ugyanis a szennyezett részt nem lehet szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani. Ha a tetőket sikerül teljesen zsírmentesen megmentenem, akkor előfordul, hogy a szelektív kuka helyett félreteszem barkácsolni, hiszen jó vastag karton, magamfajta kreatív léleknek aranyat ér. Ez a naptár is két ilyen sikeresen megmentett pizzadoboz tetőből készült még tavaly kisfiamnak.

Akkor még nem nagyon értette, miért nyitogatjuk a zsákokat, és miért csak egyet egy nap, hiába magyaráztam, de a meglepetések határozottan tetszettek neki. Igaz, kénytelen voltam nem elérhető helyen tartani, különben hamar a végére értünk volna… Idén megint ezt aggatom fel meglepetéseket rejtő zsákokkal, még bőven bírja a strapát. Most, majdnem 3 évesen már ő kérdezi, mikor jön végre a Télapó és mikor lesz már Karácsony, így már szerintem egy kis magyarázattal megspékelve nem lesz gond a beosztással és önuralommal. 🙂

Ha pedig szeretünk barkácsolni, miért is ne készítenénk magunk adventi naptárat a kicsiknek? Ráadásul így vásárlás (és ezzel a gyártás ösztönzése) helyett akár újrahasznosíthatjuk az egyébként szemetesbe ítélt dolgokat – legyen szó pizzás dobozról, vagy bármi másról.

Adventi naptár készítése pizzás dobozból
Szükséges hozzá:
 • 2 db tiszta, nagyméretű pizzás doboztető
 • zöld és barna festék
 • színes papír
 • drót
 • lyukasztó (csillag vagy más forma, plusz sima irodai papírlyukasztó) – de akár kézzel is vághatjuk
 • ragasztó vagy ragasztópisztoly
 • vonalzó, ceruza/toll, sniccer
 • textil és zsinór maradékok a zsákokhoz (ha nem akarunk varrni, papírból is hajtogathatunk)
Elkészítése:
 1. Egy-egy fél pizzás dobozból kivágtam az elő- és hátlapot. Mindkettő alapja téglalap (40×30 cm, illetve 38×30 cm) és csak szárnyakat kell szerkeszteni hozzá a rajz szerint.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 2. A szárnyak hajtás vonalait snicerrel enyhén bevágtam.
 3. Az előlap minta nélküli oldalának közepére rajzoltam egy fenyőfát, majd kifestettem és hagytam megszáradni.
 4. A téglalapon belül kijelöltem 24 pontot ceruzával, majd hegyes ollóval pici lyukakat fúrtam.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 5. A drótból 24 darab 8 cm-es darabot vágtam. Ezeket félbehajtottam és a hajtás felől egy ceruza segítségével kis kampót formáztam a végükre. A másik, egyenes véget átszúrtam a lyukakon egészen a kampó kezdetéig és a hátoldalon lehajtottam, így fixek maradtak.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 6. Lyukasztókkal színes lapból köröket lyukasztottam karácsonyfadíszeknek, valamint a pizzás doboz maradékából csillagokat a kampók számozásához és felragasztottam őket.
 7. Összeragasztottam az elő- és a hátlapot: először a felső, aztán az alsó, majd az oldalsó szárnyakat. Mindnél a hátlap szárnya került alulra, azaz azt ragasztóztam be és ráhajtottam az előlap szárnyát, így nem látszanak szemből a vágott szélek.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 8. Végül textilmaradékokból kis zsákokat varrtam, illetve papírgurigából kis dobozt hajtottam, megtöltés után fonallal bekötöttem és a kampókra akasztottam.
  Adventi naptár pizzás dobozból
  Érdemes úgy elosztani a számozást, hogy fokozatosan bukkanjon elő a karácsonyfa, azaz a széleket szabadítsuk fel eleinte, úgy jobban mutat majd.

Kellemes barkácsolást és visszaszámlálást! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: