Adventi naptár pizzás dobozból

Közeleg a visszaszámlálás, amit a gyerekek számára megszínesít az adventi naptár, ami akár pizzás dobozból is készülhet az újrahasznosítás jegyében!

Legtöbbször inkább sütjük a pizzát, de nagy ritkán előfordul, hogy rendelünk. Bár elég éhenkórászok vagyunk és alapból gyorsan fogy, azért ilyenkor igyekszem a dobozból tányérra pakolni, hogy ne ázzon a zsírban a karton, ugyanis a szennyezett részt nem lehet szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani. Ha a tetőket sikerül teljesen zsírmentesen megmentenem, akkor előfordul, hogy a szelektív kuka helyett félreteszem barkácsolni, hiszen jó vastag karton, magamfajta kreatív léleknek aranyat ér. Ez a naptár is két ilyen sikeresen megmentett pizzadoboz tetőből készült még tavaly kisfiamnak.

Akkor még nem nagyon értette, miért nyitogatjuk a zsákokat, és miért csak egyet egy nap, hiába magyaráztam, de a meglepetések határozottan tetszettek neki. Igaz, kénytelen voltam nem elérhető helyen tartani, különben hamar a végére értünk volna… Idén megint ezt aggatom fel meglepetéseket rejtő zsákokkal, még bőven bírja a strapát. Most, majdnem 3 évesen már ő kérdezi, mikor jön végre a Télapó és mikor lesz már Karácsony, így már szerintem egy kis magyarázattal megspékelve nem lesz gond a beosztással és önuralommal. 🙂

Ha pedig szeretünk barkácsolni, miért is ne készítenénk magunk adventi naptárat a kicsiknek? Ráadásul így vásárlás (és ezzel a gyártás ösztönzése) helyett akár újrahasznosíthatjuk az egyébként szemetesbe ítélt dolgokat – legyen szó pizzás dobozról, vagy bármi másról.

Adventi naptár készítése pizzás dobozból
Szükséges hozzá:
 • 2 db tiszta, nagyméretű pizzás doboztető
 • zöld és barna festék
 • színes papír
 • drót
 • lyukasztó (csillag vagy más forma, plusz sima irodai papírlyukasztó) – de akár kézzel is vághatjuk
 • ragasztó vagy ragasztópisztoly
 • vonalzó, ceruza/toll, sniccer
 • textil és zsinór maradékok a zsákokhoz (ha nem akarunk varrni, papírból is hajtogathatunk)
Elkészítése:
 1. Egy-egy fél pizzás dobozból kivágtam az elő- és hátlapot. Mindkettő alapja téglalap (40×30 cm, illetve 38×30 cm) és csak szárnyakat kell szerkeszteni hozzá a rajz szerint.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 2. A szárnyak hajtás vonalait snicerrel enyhén bevágtam.
 3. Az előlap minta nélküli oldalának közepére rajzoltam egy fenyőfát, majd kifestettem és hagytam megszáradni.
 4. A téglalapon belül kijelöltem 24 pontot ceruzával, majd hegyes ollóval pici lyukakat fúrtam.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 5. A drótból 24 darab 8 cm-es darabot vágtam. Ezeket félbehajtottam és a hajtás felől egy ceruza segítségével kis kampót formáztam a végükre. A másik, egyenes véget átszúrtam a lyukakon egészen a kampó kezdetéig és a hátoldalon lehajtottam, így fixek maradtak.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 6. Lyukasztókkal színes lapból köröket lyukasztottam karácsonyfadíszeknek, valamint a pizzás doboz maradékából csillagokat a kampók számozásához és felragasztottam őket.
 7. Összeragasztottam az elő- és a hátlapot: először a felső, aztán az alsó, majd az oldalsó szárnyakat. Mindnél a hátlap szárnya került alulra, azaz azt ragasztóztam be és ráhajtottam az előlap szárnyát, így nem látszanak szemből a vágott szélek.
  Adventi naptár pizzás dobozból
 8. Végül textilmaradékokból kis zsákokat varrtam, illetve papírgurigából kis dobozt hajtottam, megtöltés után fonallal bekötöttem és a kampókra akasztottam.
  Adventi naptár pizzás dobozból
  Érdemes úgy elosztani a számozást, hogy fokozatosan bukkanjon elő a karácsonyfa, azaz a széleket szabadítsuk fel eleinte, úgy jobban mutat majd.

Kellemes barkácsolást és visszaszámlálást! 🙂

Oszd meg másokkal:

Ez is érdekelhet még:

10 adventi naptár ötlet újrahasznosítással Már csak pár nap és kezdődik a visszaszámlálás! Ne sajnáljuk az időt, alkossunk valami igazán különleges és személyes adventi naptárt. Időráfordításon...
Szaloncukor készítése házilag: marcipános, zselés ...  A szaloncukor házi elkészítése nem csak jó családi program az ünnepek előtt, a boltinál zöldebb, egészségesebb és olcsóbb is. Íme 3 recept! Hazá...
Újrahasznosítás húsvéti hangulatban Már csak kicsivel több, mint 2 hét van Húsvétig. Ha eddig nem hangolódtál rá, épp itt az ideje! 🙂 Egy kis barkácsolással otthon fellelhető dolgokból ...
Epres jégkrém házilag Az igazi kánikula ugyan még nem érkezett meg, de egy hűsítő epres jégkrém így is jól esik, és akár be is tárazhatunk belőle az igazán forró napokra. :...

Tetszett a bejegyzés? Ha igen, kérlek, oszd meg másokkal is! :)