Ápoló epres ajakbalzsam recept: nem csak tápláló és természetes, még filléres is. Ráadásul hamar el is készül, próbáld ki!

A legtöbb kozmetikum tele van olyan összetevőkkel, amelyek a felhasználás szempontjából számunkra szükségtelenek, csak a hosszas tárolást vagy épp a könnyebb porciózást, csomagolást szolgálják, feleslegesen terhelve szervezetünket. Természetes kozmetikumok használatával mindezt kiküszöbölhetjük. Sokat közülük akár mi magunk is elkészíthetünk.

Egy ajakbalzsam elkészítése nem tartozik a bonyolult kotyvasztások közé, bárki bátran nekifoghat. Még csak különösebb beruházást sem igényel.

Hozzávalók:

 • 50 ml hidegen sajtolt olaj (olíva, vagy akár napraforgó)
 • 3 teáskanál méhviasz pasztilla (kb. 8-10 g)
 • 4-5 szem eper (kb. 50 g)
 • kiüresedett tégely, ajakbalzsam tok

Érdemes hidegen sajtolt olajat választani, ugyanis az olaj finomítása során a vitaminok nagy része elvész, ellentétben a préseléssel.
A méhviasz bőrfeszesítő, regeneráló, antibakteriális hatású, védőbevonatot képezve megvédi a bőrt a környezet káros hatásaitól.
Az eper pedig nem csak finom, kiváló bőrápoló is magas antioxidáns tartalma révén.

Elkészítése:

 1. Villával alaposan törjük össze az epret.
 2. Mérjük ki az olajat és a méhviaszt egy edényben.
 3. Tegyük az edényt alacsony tűzre és melegítsük addig, amíg a méhviasz is folyékonnyá válik, majd zárjuk el.
 4. Egy szűrőn keresztül passzírozzuk az elegybe a gyümölcshúst. Mivel az olaj meleg, fröcsöghet, óvatosan dolgozzunk. (Keveset várhatunk is a művelet előtt, hogy hűljön az olaj és méhviasz keveréke, de vigyázzunk, nehogy dermedni kezdjen.)
 5. Botmixerrel vagy habverővel homogénre keverjük.
 6. Kiüresedett, tiszta tégelybe, ajakbalzsam tokba öntjük, amíg még szépen folyik. Ha közben dermedésnek indul, visszamelegítjük pillanatok alatt.
 7. Ezután már csak hagyni kell, hogy teljesen kihűljön és kész is az epres ajakbalzsam.

Ha esetleg nem megfelelő az állaga utólag javíthatunk rajta. Visszaolvasztjuk és ha keményebbre szeretnék, akkor méhviaszt, ha lágyabbra, akkor olajat adunk még hozzá.

Ebből az adagból több tégelynyi ajakbalzsam készül. Ajándékozhatunk is belőle, de akár fagyaszthatjuk is. Miután kiolvadt újra használható.

Amit pedig használatba veszünk kb. egy hónap alatt használjuk el, ha hűtőben tároljuk akár 3 hónapig is eláll.

Mint minden kozmetikumnál, érdemes bőrtesztet végezni mielőtt teljes gőzzel használnánk!

És hogy miért filléres? Nos mértem, számoltam. Kb. 80 g ajakbalzsam ténylegesen 170 Ft költséggel járt.
(Méhviasz: 890 Ft/100g, hidegen sajtolt napraforgó olaj: 680 Ft/l, eper: 900Ft/kg)

Azaz egy bolti kiszerelésnyi 5 g-os ajakbalzsam kb. 10 forintba fáj…Ezután mondja valaki, hogy zöldnek lenni sokba kerül…:)

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: