Ha a tojásfestés a végére maradt, netán kiment fejünkből, nem kell kétségbe esni. A konyhában egész biztosan találunk természetes festéket. Még időben elkészülhet! 🙂

Egy ideje a tojásfestésről a zacsis porfestékek jutnak eszünkbe, pedig nagyanyáink idejében is megoldották nélkülük. Arról nem is beszélve, hogy a természetes anyagokkal színezett tojásokat a lehető legnyugodtabb szívvel fogyaszthatjuk.

A konyhában, kamrában fellelhető színezékekkel minddel ugyanúgy kell eljárni: vízben áztatjuk, hogy festőlevet kapjunk, minél intenzívebb színt szeretnénk, annál töményebbre készítjük. Ehhez a szín tartóssága végett kevés ecetet és sót is adunk. Ebben a festőlében főzzük meg a megtisztított, zsírtalanított (lehetőleg minél világosabb héjú) tojásokat, majd ha megfőttek hagyjuk is benne kihűlni, minél jobban megfogja a szín.

Itt pedig a színezők:

Sárga: kurkuma
Narancssárga: pirospaprika
Rózsaszín: cékla
Piros: vöröshagyma héja
Kék: lilakáposzta héja
Zöld: spenót
Barna: kávé

A festést tovább díszíthetjük például levelekkel, virágokkal. Nincs más teendők, mint gyűjteni belőlük, keresni egy kidobásra szánt nylon harisnyát és rásimítva a tojásra a leveleket, bebugyulálni a tojást a harisnyába- jó szorosan. Így festve a tojásokat, a levelek negatív mintát adnak.

További szépségek:
(Forrás a képre kattintva!)

Here are some easter eggs, dyed using a technique my mum taught me.You place a pretty leaf or flower on a blown egg, cover it with a piece of stocking and secure it with a rubber band so that the l…:

a little too early for this, but stumbled upon it and had to pin it: Easter Eggs – Elegant Ideas For Your Easter Eggs!:

leaf clippings, wrapped in panty-hose tightly, simmered in onionskins for 20 minutes, left to set for 20 more... natural and beautiful:

25 ideas for unique easter eggs:

 

Bármivel is fessük a tojásokat, érdemes pár órán át a festőlében hagyni. De még így is elkészülhet, míg a locsolók ideérnek! 🙂

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: