Kár lenne rágókötélre és egyebekre költeni, régi pólók, ruhák újrahasznosításával egyszerű, de nagyszerű kutyajáték készülhet kis kedvencünknek.

Pár hete, sok-sok várakozás után végre lett egy édes kölyök kutyusunk. Első dolgom az volt, hogy elmentem az állateledel boltba, vettem neki kimérős tápot arra az esetre, ha válogatós lenne -na meg bevágódni nála- és persze nyakörvet kis bilétával, amibe a címet bele lehet írni. Mondanom se kell, utóbbit már aznap hasznos beruházásnak könyvelhettük el.

A boltban láttam klassz kis játékokat is, de gondoltam hasonlókat biztos lehet készíteni is, inkább nem veszek. Persze hihetetlen játékos a kis Bella, így nem vártam a barkácsolással sokáig. Rém egyszerű ötleteket találtam Pineteresten, sem kézügyességet, sem anyagi ráfordítást nem igényeltek. Volt itthon félretéve pár póló, rövidnadrág és egy mackó nadrág (mindegy, csak rugalmas legyen), amik már olyan állapotban voltak, hogy eladományozni sem lett volna érdemes. Így hát kutyajátékokat készítettem belőlük, pici kutyusunk nagy örömére. 🙂
Az eddigiek alapján elmondhatom, hogy minddel szívesen játszik és a strapát is jól bírják, bár nagyobb kutyusnál lehet, hogy rövidebb élettartamra kell számítani…

1. Húznivaló kutyajáték 3 ágú fonással

Kb. 55-60 cm hosszú, 3-4 cm széles csíkokat vágunk pólókból. Érdemes 3-nál több csíkot vágni, hogy vastagabb legyen, a lényeg, hogy 3-mal osztható legyen a számuk. Én összesen 12 szálból készítettem. Összefogjuk az egyik szélüknél a csíkokat és egy görcsöt kötünk a végére igazítva. 3 egyenlő részre osztjuk a szálakat és összefonjuk őket, míg kb. 15 cm marad a hosszukból. Ekkor újabb görccsel befejezzük, kész is. A pólóanyagnak és a 3-as fonásnak köszönhetően jól nyúlik, a kutyusnak húzgálni, erőt fitogtatni tökéletes.

Rágókötél készítése

2. Rágókötél négyes fonással

Ugyanannyi és ugyanakkora csíkokból készült mint az előző, csak ez 4 ágú fonással. Görccsel kezdünk és görccsel végzünk.

Rágókötél

A négyes fonás pedig egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. 4 egyenlő részre osztjuk a szálakat. Kiválasztunk egy ágat, és az óra mutató járásával ellentétesen haladva mindig keresztezzük vele a mellette lévőt, míg körbe nem érünk. Az utolsó ágat pedig átbújtatjuk az elsővel képzett hurkon. Ezután pedig csak össze kell húzni az egymással szemben lévő ágakat, felváltva igazgatva, és kezdhetjük a következő kört.

Négyes fonás
Ezzel egy jóval rövidebb, de annál vastagabb játékot kapunk, ez leginkább rágcsálnivaló, kevésbé is nyúlik.

3. Húzós kutyajáték hurokkal

Ez is ide-oda húzogatós játék, de ezen jobb a fogás a hurok által. Az első változatot kisfiam kezéből rendszeresen kivarázsolta a kutyus, így kellett egy olyan, amit biztosabban lehet fogni.
3 darab hosszabb, 120-130 cm hosszú, 3-4 cm széles textil csíkra van szükség. Egymás mellé rendezzük, majd félbe hajtjuk őket. Az így kapott hossz harmadát lemérjük a felezési ponttól és bejelöljük a szálakon. Az egyik felén összegumizzuk a jelölésnél és hármas fonással haladunk a másik jelölésig. Ekkor kivesszük a gumit, a fonott részt egy szék lábára akasztjuk. Az így kapott 6 szálat 3 részre osztjuk és fonunk tovább, görccsel fejezzük be.

Kutyajáték készítése pólóból

4. Elbújtatott PET palack

Őszintén szólva ebből néztem ki a legkevesebbet. Vagyis inkább semmit. Ez egy olyan játék amihez nem kell a gazdi, gondoltam majd megbökdösi az orrával és tovább áll…De egy próbát gondoltam csak megér. Hatalmas meglepetés volt pont ezért, amikor debütált a PET palack, órákon keresztül hallgattam a csörgését és azóta is páratlan játszópajti pótléknak bizonyul a szabadidőben szegényebb napokon.
Kutyajáték PET palackból(A palackot magában nem javasolnám odaadni játszani, csak szétrágná, rosszabb esetben lenyelne kisebb darabokat, így viszont a huzat felfogja és nehezebb szétrágni is.)

Egy PET palackra van szükség és egy cső alakú ruhadarabra, legyen az térdzokni, vastagabb harisnya, nadrágszár vagy akár pulcsi ujja. A PET palack hosszát és a görcsökhöz az elejére és a végére kb. 20-20 cm-t kell számolni a ruhadarabból.
Még megcsinálni is ezt a legegyszerűbb, beledugjuk a csőbe a palackot és mindkét végére kötünk egy görcsöt. Ennyi. Bella egyenesen imádja. 😀

Oszd meg másokkal:
Pin Share

Ez is érdekelhet még: